top of page

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı

Günümüzde iş güvenliği ile ilgili bir çok yerde geçen terimlerden birisi de iş güvenliği ve işçi sağlığı kelimeleri olmaktadır. Bu denli çok konuşulması ve araştırılması 6331 nolu işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çıkarılan kanun ve bir çok işletmede iş güvenliği  ve iş sağlığı hizmetlerinin zorunlu hale gelmesi olmuştur.

6331 Nolu İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Nedir?

İşletmelerde çalışmanın olduğu her alanda yapılacak işlerin güvenlik ve sağlık açısından gerekli olan tedbirlerin alınarak yapılması olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Bu bağlamda iş güvenliği kurallarına uyulması ve her zaman işçi sağlığını tehlikeye atmadan çalışma yapılması ve tüm çalışma proseslerinin uzman gözetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar iş güvenliği uzmanı yada iş güvenliği uzmanları sorumlu olsa da bu tür çalışmalarda işletmede işin yürütümünde tüm ekibin sorumluluğu olduğunu hatırlatmak isteriz.

İş güvenliği konusunda alınacak tüm önlemler hayat kurtarabilir. İşçinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışabilmesi için gerek işveren gerekse de ortamdaki çalışanların güvenlik kültürünü benimseyerek işin gerekliliğini taviz vermeden yerine getirmesi ile mümkün olmaktadır. Bu kuralların bütününe uyulduğu ve uygulandığı zaman iş güvenliği ve işçi sağlığından bahsetmek doğru olacaktır ve bu kavramın gerçek tanımı da bu olacaktır.

2

6331 Nolu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 nolu kanun olarak da bahsedilen ve Türkiye’de  reform denebilecek bu kanun 30 Haziran 2012 yılında çıkmış olup 2013 yılından itibaren uygulanmaya kademeli olarak başlanmıştır. Bu kanun ile beraber iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir çok işletme başta OSGB’ler olmak üzere iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinden hizmet almaya başlamıştır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu uygulaması ile bir çok çalışma alanında iş güvenliği konularında gelişmeler sağlanmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği kanunun içeriğinde önemli olan başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. İşletmelerin üç farklı tehlike sınıfı olduğunu ve bu tehlike sınıflarına göre hizmet alma zorunluluklarının değişikliği ile ilgili detaylar yer almaktadır. Kısaca;

  2. 50’ den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için kanun yayımından 2 yıl sonra başlayacaktır ( İki defa revize edilerek başlama tarihi 01.01.2020 ‘ye kadar ertelenmiştir )

  3. 50’ den az tehlikeli  ve çok tehlikeli olan işyerlerinde kanun çıkmasından 1 yıl sonra yürürlüğe gireceğini söylemektedir.( 01.07.2013 ). Burada kafa karıştıran birkaç çalışan olsa da iş güvenliği hizmeti alınıp alınmayacağıdır. Kanun aslında açık ve net olup 50’den az çalışanı olan ifadesi ile çalışan sayısına bakılmaksızın iş güvenliği hizmet alma zorunluluğunu net bir şekilde ifade etmektedir.

  4. 50’ den fazla çalışanı olan işyerleri için ise 01.01.2013 yılı itibari ile zorunlu olmuştur.

bottom of page