Genç Girişimci Destekleri
Son yıllarda kendi işini kurup piyasaya atılmak isteyen genç girişimci sayısı gerek üniversitelerin destekleri, gerek devlet teşvikleri sayesinde önemli bir artış göstermekte. Ancak şirket kurup kendi işini yapmak isteyen birçok kişi yüksek vergi ve sigorta maliyetlerini düşünerek çekingen davranıyor. Yeni şirket kuracak girişimcilerin en çok işine yarayacak konulardan biri; 29 yaş altı genç girişimci desteğidir.
30.04.2018 tarihinde açıklanan ekonomi destek paketinin de kapsamında yer aldığı torba yasa, vergiler açısından birçok sektör için çeşitli teşvikler ve gençlere destek içeriyordu. Emekli ikramiyesi, stok affı, geçmiş dönemdeki borçların tekrardan yapılandırılması, imar barışı, öğrenci affı, genç girişimci Bağkur desteği gibi konuları kapsayan bu torba yasa 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba yasa içerisinde genç girişimcileri en çok ilgilendiren konu ise tabii ki onlar için sağlanan Bağkur prim desteği.
1
Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
-
Destekten yararlanabilecek genç girişimci yaş sınırı nedeniyle 18 yaşını geçmiş ve 29 yaşını tamamlamamış olanlar,
-
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesine göre kazanç bakımından genç girişimci istisnası kapsamında olanlar,
-
Bağkur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar,
-
Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılmış olanlar,
-
Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar genç girişimci desteğinden yararlanabilir.
Yukarıdaki maddeleri sağlayan genç girişimcilere 12 ay boyunca Bağkur primi desteği sağlanmaktadır.
2
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?
-
Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup şirketini kapatmış kişiler,
-
Anonim şirket veya limited şirket kuran kişiler bu teşvikten faydalanılamaz.
3
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?
29 yaş altı genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, genç girişimci kazanç istisnası sayesinde gelir vergi tarifesinin 2. dilimine göre 2024 yılı için 230.000 TL‘ye kadar elde ettikleri kârlar için ödeyecekleri gelir vergisinden muaf olacaklardır. Genç girişimci vergi muafiyeti tutarı her yıl güncellenmek üzere 3 yıl boyunca geçerlidir. Ayrıca 1 yıl boyunca Bağkur primleri de hazine tarafından karşılanmaktadır. Güncel olarak 2024 yılında ödenecek en düşük aylık Bağkur primi şahıs şirketi sahipleri için %5 indirim ile 5.900,74 TL‘dir. Yani teşvikten yararlanan genç girişimcilerin 12 ay boyunca ödemesi gereken toplam 70.808,88 TL prim hazine tarafından karşılanmaktadır.
4
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun
31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinin birinci fıkrasına aşağıda yazılı olan bent eklenmiştir:
31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20. maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanan ve mükellefiyet başlangıç tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendi kapsamında, 01/06/2018 tarihinden itibaren, ilk defa Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri 1 yıl süre ile 82. madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanmaktadır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden faydalandırılır.
Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 5.900,74 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır. Böylece 12 ay boyunca verilecek toplam genç girişimci Bağkur desteği tutarı 70.808,88 TL olacaktır.